[tp_search_shortcodes slug="13fe4386"]

Lübeck – Hanseforbundets dronning.

Lübecks status som en af Europas vigtigste handelsbyer, gav den tilnavnet ”hanseforbundets dronning”. Man forstår hvorfor, når man ser de enorme kirketårne fra de fem centrale kirker. Byen byder velkommen ved det berømte Holstentor, det imponerende rådhus er bygget til, og om, gennem flere perioder og i midten står den centrale Marienkirche hvis to tårne rager 125 m i vejret.

Lübeck er i virkeligheden en ø, som med store borganlæg og mure var beskyttet mod røvere og pirater. Den vigtige handelshavn lå simpelthen inden for muren. Byen blev grundlagt i 1143. Senere, i 1226, fik byen brev og segl på sin status som fri tysk bystat. Den altid meget selvbevidste by, lykkedes at holde fast i den status helt frem til 1937. Under Lübecks ledelse voksede Hanseforbundet sig stort og stærkt og byens storhedstid var fra 1250 til 1350. Her byggede man stort set alle de markante bygninger der ses i dag. En ganske imponerende kraftanstrengelse.

I middelalderen var Lübeck også den næststørste by i det tyske område og byen havde stor indflydelse på hanseforbundets 200 tilknyttede byer. Handelsmæssigt var det Europas hovedstad, hvor handelsmænd fra det meste af Europa rejste til og aftalte handelsbetingelser om fx fisk, pelse, salt og tekstil. Varerne blev pakket i tønder, der var datidens containere. Selv bøger blev fragtet med tønder.

Efter en række krige i Østersø-området, faldt Hanseforbundet og byens betydning i det 16. århundrede.

Byen rev sine enorme voldanlæg ned og i det 19. århundrede blev industri en vigtig indtægt. Under verdenskrigen faldt der Palmesøndag 1942 en bomberegn over de gamle kvarterer; flere af byens kvarterer blev ødelagt. Efter krigen forestod et enormt genopbygningsarbejde, hvor mange af de gamle huse blev restaureret. Samtidig modtog byen 85.000 flygtninge fra de tidligere tyske områder i Østpreussen. Det var med til næsten at fordoble indbyggertallet.

Byen er meget velholdt og som særlig vigtig del af den internationale kulturarv er der en stolthed i byen over at vise byen frem fra sine bedste sider. Byen har tradition for store mæcener, og særligt den store lokale Possehl-fond, har støttet omfattende restaureringer af kirker, borgerhuse og enkelte steder støttet arkitektonisk spændende nybygninger. Det har gjort det muligt at bevare byens særlige charme og særpræg for eftertiden, og som i dag gør byen til en enestående helstøbt oplevelse.

Museum Holstentor

Holstentor er byens mest berømte bygning som næsten alle tyskere kender. Byporten er bygget 1469 – 1478 efter inspiration fra byporte i Flandern. Inde i byporten ligger det Byhistoriske Museum hvor du kan se en meget flot model af middelalderbyen Lübeck og følge handelsruterne.

Museum Holstentor
Holstentorplatz
23552 Lübeck
Website 

Læs med på vores sociale medier

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here